Waarom mee met een fotoreis van Tweemetervijf fotografie

De laatste tijd zie ik een enorme toename in het aanbod van fotoreizen. Fotografen met zeer diverse achtergronden die opeens een fotoreis gaan aanbieden. Waarom zou je dan toch je volgende fotoreis bij Tweemetervijf fotografie moeten boeken? Nou daar zijn heel veel redenen voor.

Opleiding en achtergrond

Als eerste geldt er de ervaring en opleiding die ik ervoor heb gehad. Ik heb de vierjarige opleiding HBO Toerisme aan de NHTV Internationale Hogeschool Breda gevolgd. Dit is een opleiding waarbij je opgeleid wordt om te gaan werken bij de zogenaamde touroperators.
Touroperators? Dat is een term die je waarschijnlijk niet kent. Touroperators zijn de organisaties die reizen daadwerkelijk bedenken en organiseren en die dan online rechtstreeks of via reisbureau’s verkocht worden. Bij een touroperator ben je dus daadwerkelijk met de organisatie van reizen bezig.

En daar heb ik dus de opleiding voor gevolgd. Bepakt met de theoretische kennis heb ik daarna 5 jaar gewerkt bij een specialistische reisorganisatie. Wij organiseerden wandelreizen binnen en buiten Europa. Van ontspannen wandelingen in Spanje tot zware trektochten in Nepal. En alles er tussenin. Ik was coördinator van één van de twee soorten reizen die wij organiseerden, namelijk de groepsreizen. Ik was verantwoordelijk voor alle facetten van die groepsreizen; van het contact met deelnemers en reisbegeleiders tot het boeken van de accommodaties, vluchten en ervoor zorgen dat alle benodigde documentatie en materiaal mee ging.

Daarnaast hield ik mij ook bezig met het bedenken en uitzetten van nieuwe wandelreizen. Zo heb ik reizen in Georgië en Portugal ontwikkeld. En ging ik regelmatig mee met de groepsreizen om contact te hebben met onze deelnemers, lokaal agenten en om een bestemming beter te leren kennen. Het zijn leerzame, reislustige jaren geweest waarbij de passie voor fotografie sterk groeide. Van die passie wilde ik mijn werk maken, vandaar dat ik in 2010 de stap naar fulltime fotografie maakte.

Profielfoto Damien Franscoise Tweemetervijf fotografie

Je reisorganisator / begeleider: Damien Franscoise.

Een recent voorbeeld van hoe ik fotografeer tijdens een gezinsvakantie naar Sardinië.

Ervaring met en kennis van de bestemming

Als reisfotograaf ben ik altijd op zoek naar de mooiste plekken om te fotograferen. En mijn gezin is daar een lijdend voorwerp in (ja, met een lange ij inderdaad). Onze gezinsvakanties, met 3 jonge kinderen, draaien grotendeels om het vinden van een potentieel interessant gebied voor mij om te fotograferen. Onze vakanties zijn daardoor geen standaard vakanties. Regelmatig ben ik op pad op die vakanties om te fotograferen en mooie uitzichtpunten te vinden. Mogelijk interessante contacten te leggen en in mijn hoofd al een mogelijk dagprogramma te bedenken. Tja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan…

Alle fotoreizen die ik organiseer komen voort uit die gezinsvakanties. Een vereiste voor mij is dat ik een passie voor het gebied heb en de mogelijkheden voor een fotoreis zie. Ik ken het gebied daardoor goed (want met mijn opleiding zorg ik voor een gedegen voorbereiding voordat we gaan) en weet op welke plekken ik met jou als deelnemer wil zijn. Ik proef graag de restaurants voor, zoek de beste uitvalsbasis voor tijdens de reis en bepaal waar en wanneer ik moet staan om de mooiste foto’s te maken.

De foto’s die ik ter promotie van een reis gebruik zijn daardoor ook altijd mij eigen foto’s! Zodoende kun je een inschatting maken van wat je kunt verwachten als je meegaat op de fotoreis. Maar ook kun je zodoende een inschatting maken van mijn stijl en kwaliteit van fotografie. Kan ik je helpen in het verhogen van jouw niveau van fotografie?

Samenwerking met Snow Leopard

Aan het mogen aanbieden van pakketreizen zijn in Nederland strenge voorwaarden gesteld. Voor de duidelijkheid: wanneer je als fotograaf een reis organiseert en je regelt de accommodatie en de activiteiten (en dat geldt voor iedere fotoreis) val je onder de wetgeving voor pakketreizen.

Financieel
Die wetgeving vereist onder andere dat je je moet verzekeren tegen financieel onvermogen. Je dient je daarvoor bij een waarborgfonds als de Stichting Garantie Reisgelden (SGR) aan te sluiten. Als de reisorganisatie failliet gaat zijn de reisgelden van de deelnemers gegarandeerd. Ook als dit zou gebeuren tijdens de reis, ook hun terugreis moet namelijk gewaarborgd worden.
Gaat het hotel of de luchtvaartmaatschappij failliet? Dan ben je als reisorganisator ook daar verantwoordelijk voor en dien je op eigen kosten een alternatief aan te bieden.

Aansprakelijkheid
Verder is de aansprakelijkheid van mij als reisorganisator een belangrijke eis. De normale bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je (hopelijk) als fotograaf hebt afgesloten dekt niet het organiseren van een reis. Rijd je met je deelnemers rond en ontstaat er een ongeluk? Struikelt iemand op een fotolocatie, breekt een pols en kan lange tijd daardoor niet werken? Valt iemand van de trap van het hotel dat jij geboekt hebt? Allemaal zaken waar je als reisorganisator voor aansprakelijk bent. En bij letsel lopen die bedragen enorm snel op! Als organisator zonder zo’n verzekering ben je al snel persoonlijk failliet door zo’n ongeval. Dat is geen reis waard! Voor de deelnemer geldt dan: van een kale eend kun je niet niet plukken.

Snow Leopard
Voor mij zijn dit allemaal redenen om samen te werken met reisorganisatie Snow Leopard uit Den Haag. Los van hun ervaring en kennis van de reiswereld die ik mag gebruiken. Opgezet en geleid door de eerste Nederlander die op de top van de Mount Everest gestaan heeft zijn zij uitgegroeid tot een specialist met reizen over de hele wereld. Zij zijn lid van de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds waarmee alle bovenstaande zaken dichtgetimmerd zijn. Daarbij zijn ze lid van de ANVR, de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen. Dit zorgt ervoor dat je eerlijke en duidelijke algemene voorwaarden hebt voor een reis, niet iets dat iemand op een zondagmiddag op zijn zolderkamer bedacht heeft. Of soms zelfs helemaal geen algemene voorwaarden…

Reisorganisatie Snow Leopard is lid van de SGR, ANVR en het Calamiteitenfonds.

Deze combinatie van eigenschappen zorgen ervoor dat ik degelijke, goed voorbereide en mooie fotoreizen kan organiseren. Het is belangrijk om als geïnteresseerde in een (foto)reis goed op dit soort details te letten voordat je boekt. Een fotoreis kost gemiddeld tussen de € 1000,- en € 5000,-.
Daarvoor wil je toch bepaalde zekerheden voor krijgen? Ter vergelijking: zo’n bedrag maak je toch ook niet over naar een vage webshop waarbij je geen enkele zekerheid hebt?

Kies daarom voor zekerheid, kwaliteit en betrouwbaarheid bij het boeken van je volgende fotoreis!