Veelgestelde vragen over de fotoreizen (en de antwoorden daarop):

Allereerst zorg ik ervoor dat jullie  op de mooiste momenten de mooiste plekjes en bezienswaardigheden te zien krijgen. Soms krijg je van mij een opdracht mee op de fotolocatie. Ik loop continu rond om te helpen en om vragen te beantwoorden. Het hoeft bij het stellen van vragen natuurlijk niet te gaan om vragen die gerelateerd zijn aan de opdracht. Ook als je andere vragen over fotograferen hebt, mag je deze ten alle tijden stellen. Verder kijk ik mee met wat je aan het doen bent en probeer daarover tips te geven.

Verder bespreken we gezamenlijk de gemaakte foto’s en help ik jou bij het nabewerken van foto’s.

Als eerste geldt er de ervaring en opleiding die ik in het organiseren van reizen. Ik heb de vierjarige opleiding HBO Toerisme aan de NHTV Internationale Hogeschool Breda gevolgd. Dit is een opleiding waarbij je opgeleid wordt om te gaan werken bij de zogenaamde touroperators.
Touroperators? Dat is een term die je waarschijnlijk niet kent. Touroperators zijn de organisaties die reizen daadwerkelijk bedenken en organiseren en die dan online rechtstreeks of via reisbureau’s verkocht worden. Bij een touroperator ben je dus daadwerkelijk met de organisatie van reizen bezig.

En daar heb ik dus de opleiding voor gevolgd. Bepakt met de theoretische kennis heb ik daarna 5 jaar gewerkt bij een specialistische reisorganisatie. Wij organiseerden wandelreizen binnen en buiten Europa. Van ontspannen wandelingen in Spanje tot zware trektochten in Nepal. En alles er tussenin. Ik was coördinator van één van de twee soorten reizen die wij organiseerden, namelijk de groepsreizen. Het zijn leerzame, reislustige jaren geweest waarbij de passie voor fotografie sterk groeide.

Sinds ik de stap naar fulltime fotograaf zijn heb gemaakt organiseer ik fotoworkshops. Ik heb daar een grote inhoudelijke kennis door en heb ik alle soorten camera’s in mijn handen gehad. Ik kan daardoor met (vrijwel) elke camera omgaan en op die manier op maat hulp bieden. 

Het gebruik van diverse soorten filters is essentieel voor mijn foto’s. Tijdens de fotoreizen leer ik je om te gaan met deze filters om nog mooiere foto’s te kunnen maken. Ik vind het daarbij van belang dat je kunt oefenen met het gebruik van filters. Om die reden heb ik altijd filters bij mij die deelnemers kunnen gebruiken.

Omdat dit de mooiste locaties zijn! Nu is dit misschien een open deur, maar zeg nou zelf, Toscane staat met zijn veelzijdige landschappen niet voor niets op plek één van de twaalf mooiste plekken van Europa en Rome wordt niet voor niets als mooiste stad van Europa gezien. Het is een waar openluchtmuseum en geweldig om te fotograferen. Cinque Terre, de vijf kleurrijk en spectaculair gelegen dorpjes zijn zowel in de ochtend als in de avond geweldig om te fotograferen! Ze staan niet voor niets vaak op de to-do lijst van Italië en zijn UNESCO Werelderfgoed. Ook de Opaalkust is een plek die we niet mogen vergeten. De Opaalkust heeft een ruige en afwisselende kustlijn die zich perfect leent voor seascapes (zeelandschappen). De dorpjes in deze regio doen zich erg Engels aan. Dit is een bijzondere ervaring. En dan tot slot Namibië, de plek waarbij landschapsfotografie en dierenfotografie elkaar afwisselen. Een veilige plek met een bijzondere cultuur.  Ik vind het belangrijk dat een locatie veelzijdig is, dat een locatie kenmerkend is en dat ik zelf verknocht ben aan een locatie zodat ik mijn enthousiasme met jullie kan delen.

Jazeker! Aan het mogen aanbieden van pakketreizen zijn in Nederland strenge voorwaarden gesteld. Voor de duidelijkheid: wanneer je als fotograaf een reis organiseert en je regelt de accommodatie en de activiteiten (en dat geldt voor iedere fotoreis) val je onder de wetgeving voor pakketreizen.

Financiële zekerheid
Die wetgeving vereist onder andere dat je je als reisaanbieder moet verzekeren tegen financieel onvermogen. Je dient je daarvoor bij een waarborgfonds als de Stichting Garantie Reisgelden (SGR) aan te sluiten. Als ik failliet ga zijn de reisgelden van de deelnemers gegarandeerd. Ook als dit zou gebeuren tijdens de reis, ook de terugreis moet namelijk gewaarborgd worden.
Gaat het hotel of de luchtvaartmaatschappij failliet? Dan ben ik als reisorganisator ook daar verantwoordelijk voor en dien ik op eigen kosten een alternatief aan te bieden.

Aansprakelijkheid
Verder is de aansprakelijkheid van mij als reisorganisator een belangrijke eis. De normale bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die (hopelijk) iedere fotograaf heeft afgesloten dekt niet het organiseren van een reis. Rijd je met je deelnemers rond en ontstaat er een ongeluk? Struikelt iemand op een fotolocatie, breekt een pols en kan lange tijd daardoor niet werken? Valt iemand van de trap van het hotel dat geboekt is? Allemaal zaken waar ik als reisorganisator voor aansprakelijk bent. En bij letsel lopen die bedragen enorm snel op! Als organisator zonder zo’n verzekering ben je al snel persoonlijk failliet door zo’n ongeval. Dat is geen reis waard! Voor de deelnemer geldt dan: van een kale eend kun je niet niet plukken.

Snow Leopard
Voor mij zijn dit allemaal redenen om samen te werken met reisorganisatie Snow Leopard uit Den Haag. Los van hun ervaring en kennis van de reiswereld die ik mag gebruiken. Opgezet en geleid door de eerste Nederlander die op de top van de Mount Everest gestaan heeft zijn zij uitgegroeid tot een specialist met reizen over de hele wereld. Zij zijn lid van de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds waarmee alle bovenstaande zaken dichtgetimmerd zijn. Daarbij zijn ze lid van de ANVR, de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen. Dit zorgt ervoor dat je eerlijke en duidelijke algemene voorwaarden hebt voor een reis, niet iets dat iemand op een zondagmiddag op zijn zolderkamer bedacht heeft. Of soms zijn er zelfs helemaal geen algemene voorwaarden…

Iedere reis heeft een minimum aantal deelnemers en wanneer dit niet gehaald wordt, moet ik helaas de reis annuleren. In zo’n situatie heb je dus geen kosten en loop je geen risico.

Moet je de reis op eigen initiatief annuleren? Dan zitten er wel kosten aan. Op de website van Snow Leopard kun je dit nakijken. Ik raad daarom aan om een annuleringsverzekering af te sluiten.

Omdat ik iedereen graag wil helpen bij het fotograferen, is persoonlijke aandacht een belangrijk speerpunt tijdens de fotografiereizen. Om deze reden bestaat elke reis uit maximaal acht deelnemers, zodat ik alle tijd heb om alle vragen te beantwoorden en jou persoonlijk te helpen bij de moeilijkheden die je ervaart bij het fotograferen of het nabewerken van foto’s.

Bij elke fotografiereis overnachten we op één locatie. De locatie van de overnachtingen is zo uit gekozen dat er zo min mogelijk tijd verloren gaat met het reizen naar de bezienswaardigheden of mooie landschappen. Ik vind het namelijk heel belangrijk dat je met veel meer kennis van fotograferen thuiskomt, en dat je leert dat je op elke plek mooie foto’s kunt maken. Het geeft verder ook rust dat we gedurende de fotoreis niet naar een ander hotel hoeven te verplaatsen. 

Tijdens de fotoreizen neemt de bespreking van foto’s een belangrijke plek in. Tijdens elke reis worden de foto’s bij  gemaakte opdrachten gezamenlijk besproken. Ik heb er bewust voor gekozen om foto’s gezamenlijk te bespreken zodat alle deelnemers van elkaar kunnen leren en zodat iedereen door elkaar geïnspireerd wordt. Iedereen heeft een eigen manier van fotograferen en vaak zie je hele verschillende foto’s die op hetzelfde moment en op dezelfde plek gemaakt zijn. Hier kun je veel inspiratie door opdoen. Ik vind het belangrijk dat de fotobesprekingen op een opbouwende en vriendelijke manier gebeuren.

Tijdens de reis zullen we de meeste foto’s in de ochtend en de avond maken. Hier heb ik een aantal redenen voor. Allereerst is het licht het mooist in de ochtend en de avond. Je hebt het gouden en het blauwe uurtje en dit zorgt vaak voor spectaculaire kleuren in de foto. Ook is het in de ochtend en de avond niet zo druk. Wanneer je overdag in een stad als Rome loopt, kun je de mooiste bezienswaardigheden amper zien door de grote hoeveelheid toeristen. Later in de avond kun je voor nachtfotografie gaan. Zodra de zon ondergaat, krijgen foto’s een bijzondere sfeer en kun je leren om andere technieken toe te passen.

Zie de vraag over verzekeringen.