Breng diepte aan in je landschapsfoto’s

Waarom diepte?

Diepte aanbrengen in je landschapsfoto is van groot belang. Zonder diepte oogt de foto namelijk ‘plat’ en verdwijnt het gevoel van grootsheid of uitgestrektheid, wat waarschijnlijk de reden was om het landschap überhaupt te fotograferen. Tijd dus om daar een aantal tips voor te geven.

“Maar zit diepte niet standaard in je foto’s?” vraag je je nu misschien af. Je fotografeert tenslotte het hele landschap, en dus ook de diepte erin. Maar helaas is dat niet zo. Met het fotograferen maak je van een groots 3-dimensionaal landschap een 2-dimensionaal plaatje. En wat verdwijnt er dan: juist! De diepte!

Hoe ziet ‘plat’ eruit?

Nog niet helemaal zeker met wat ik nou bedoel met zo’n ‘platte’ foto, een foto waarbij de diepte mist. Kijk dan eens naar deze twee foto’s:

Foto met diepte tips
Foto met diepte tips

Tip 1: voeg een herkenbaar onderwerp toe

De eerste foto is een perfect voorbeeld van een foto zonder diepte; de grootte van de omgeving is nergens van af te leiden en je snapt als kijker eigenlijk niet wat je precies ziet.
De tweede foto is totaal anders, puur door het toevoegen van een menselijke maat aan de foto. Door de persoon in de foto snap je opeens hoe groot de stenen muur en gletsjer zijn die je in de achtergrond ziet en ontstaat er hopelijk een soort van ontzag hiervoor.

De menselijke maat kan iedereen inschatten en is daarmee een goede maatgever voor de rest van de foto. Maar ook andere onderwerpen kunnen zich er goed voor dienen, zoals dieren, een gebouw of gebruiksvoorwerpen. Of één boom, zoals op onderstaande foto.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto met diepte tips Toscane

Door de kleine boom en het grootse landschap eromheen begrijp je de foto beter. Maar ontstaat er ook een idee van groot en klein, van voor en achter, van dichtbij en verder weg. En dus van diepte. Je landschapsfoto’s zullen drastisch veranderen wanneer je een dergelijk herkenbaar voorwerp in je foto plaatst.

Tip 2: denk aan het theater bij het maken van de foto

Ben je wel eens in het theater geweest? Dan heb je wellicht gezien dat voor de dieptewerking op het toneel de coulissen, de decorstukken aan de zijkant van het toneel, in diverse ‘lagen’ neergezet zijn. Van voor naar achter wordt op die manier de gewenste omgeving gecreëerd.

Die techniek is ook in de fotografie toe te passen. Door je foto in verschillende lagen op te bouwen lijkt het alsof er diepte ontstaat in de foto. Voor de meeste foto’s zijn 3 lagen daarvoor voldoende: een voorgrond, een midden onderwerp en een achtergrond. Zie als voorbeeld onderstaande foto die ik op Sardinië gemaakt heb: de rotsen met de golven eroverheen zijn de voorgrond, de zee is het midden onderwerp en de stad op de rotspunt en de ondergaande zon zijn de achtergrond.
De kustlijn zorgt er verder voor, als een leidende lijn (klik hier voor allemaal tips over compositie), dat je door de hele foto geleid wordt, van voorgrond naar achtergrond.